Oyun Terapisi Hakkında Merak Edilenler

Oyun Terapisi Nedir?

Ebeveynler çocukların iç dünyasını anlama konusunda çoğu zaman zorlanırlar. Ancak somut bir davranışsal veya somatik bir belirti gördükleri zamanlarda bir problem olduğunu anlarlar. Çünkü çocukların ifade becerileri henüz problemleri anlatabilecek düzeyde değildir, olsa bile iç dünyasındaki karmaşıklığı kendisi bile anlamlandıramıyor olabilir. Bu sebeple çocukla iletişimi kolaylaştırabilecek, çocuğun dünyasını anlamlandırabilecek bir yol olarak oyun kullanılmıştır. Oyun terapisinin iyileştirici yönlerinden ilki terapistle kurduğu ilişkidir. Bekleme odası itibariyle başlayan oyun odasında gelişen ilişki oyun terapisinin temelidir. Koşulsuz ve güvene dayalı bir ilişki gelişmediği sürece olumlu sonuç almak çok zordur. İlişkinin devamında temelde araç olarak kullanılan fakat duygu ifadesini önemli ölçüde ortaya çıkmasını sağlayacak olan oyuncaklar. Oyuncaklar oyun terapisi sürecine seçilerek dahil edilmişlerdir. Kullanılan oyuncakların iyileştirici gücü olduğunun düşünülmesi aslında ifade sürecini kolaylaştırmasından kaynaklıdır. Çocuk sürece dahil olduğunda yaşadıklarını, iç dünyasını kurduğu oyunla anlatmaya başlar. Terapistte onun adımlarını takip etmeye başlar. Böylelikle çocuğun ihtiyaç alanlarını daha iyi anlayabilir, ona göre müdahalede bulunabilir. Yani aslında Oyun Terapisi çocuğu, çocuğun problemlerini ve iç dünyasını anlamak, çocuğa ifade alanı sağlamak adına bir araç olarak oyunun kullanıldığı tekniktir. 


Oyun Terapisi Hangi Problemleri Çözer?
Oyun Terapisi çocukluk çağı problemlerinin çoğunu çözümleyebilir. Örnek olarak; çocukluk çağı mastürbasyonu, sınır problemleri, öfke kontrol problemi, özgüven eksikliği, alt ıslatma, kaka tutma, konuşma problemleri, travmatik yaşantılar, tırnak yeme, deri yolma, somatik problemler(fizyolojik olarak açıklanamayan karın ağrısı, mide ağrısı, kas gerginliği vb.)

Oyun Terapisi Ne Kadar Sürer?
Terapi sürecine başlandığında önem verdiğimiz konulardan birisi de devamlılıktır. İyileşme yolundaki verimimizi artırabilmek için buna ihtiyaç duyarız. Fakat sürece çocuklarla başladığımızda bu çok daha fazla önem teşkil eder. Bağ kurmak ve güven geliştirmek kolay olan bir şey değildir. Ara verdiğimiz takdirde veya arayı uzattığımızda terapiye yansıyan dirençleri görebiliyoruz. Düzenli devam ettiğimiz takdirde oyun terapisinde kısa sürede sonuçlar alabiliyoruz. Bu da probleme göre yaklaşık 12-16  seansta sonlanabilmektedir. Tabi izlemelerle desteklemek gerektiğini unutmamak gerekir.

Oyun Terapisi Türleri Nelerdir?
Oyunun bir çok şekliyle çocukla iletişim kurmanın yolları keşfedilmiştir. Oyun terapisini farklı şekillerde uygulanabileceğine dair kuramlar farklı tekniklerle çalışmayı sağlamıştır. Bunlar Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, Bilişsel Davranışçı temelli oyun terapisi, Deneyimsel Oyun Terapisi, Filial Terapi gibi oyun terapisi ekolleridir.  Ekol ne olursa olsun iyileştirici olan büyük oranda terapist çocuk ilişkisi olacaktır. Bu sebeple seçiminizi ekolden ziyade terapist üzerine yaparsanız olumlu sonuca daha kolay ulaşabilirsiniz.

Sürecin ayrılmaz parçası “Ebeveynler”
Oyun Terapisi çocukluk çağı problemlerinin çoğunu ele alır ve bunları çözebilir. Fakat konu çocuk olduğunda problemin ebeveynden bağımsız olması çok nadir görülen bir şeydir. Bu sebeple ebeveynin süreçte olmadığı bir oyun terapisi ekolü yoktur. Yani oyun terapisi ebeveyn rehberliğiyle birlikte gitmelidir. Bu noktada ebeveyn tutumlarındaki değişiklikler sürecin verimini artıracaktır. Bu seanslar çocuğunuzun problem durumuna ilişkin bilgilendirmeler, tutumlarınızda olması gereken değişiklikler, duruma ilişkin yönlendirmeler, çevresel düzenlemelere dair bilgilendirmeyi içerir. Terapi sürecinde çocuk ne kadar çabalarsa bir o kadar da ebeveynin de aynı oranda çabasını gerektiren bir süreç olacaktır. Yani Oyun terapisi terapist, çocuk ve ebeveynler süreç içerisinde aktif ve yoğun olarak çalışmasını gerektirir.

Psk. Dan. Büşra Yıldırım